Een onzichtbare wereld van dieren in de stad
Wist je dat steeds meer zoogdieren stedelijke gebieden opzoeken? Vossen, dassen en zelfs kerkuilen vinden hun weg naar onze dorpen en steden. Deze dieren maken gebruik van het groen in tuinen. Vaak zonder dat we het doorhebben. Een wildcamera brengt hier verandering in. Deze camera’s leggen vast wat er beweegt, van egels tot spreeuwen, en laten deelnemers zien wat er allemaal leeft in hun directe omgeving.
“Het is ongelooflijk wat je allemaal kunt ontdekken”, vertelt Rob Janmaat, voorzitter van Stichting de Lynx. “Met beelden van een kerkuil in een stadswijk tot marters die door achtertuinen sluipen, laten de camera’s een nieuwe kant van de natuur zien.”
Hoe werkt het?
Deelnemers kunnen een wildcamera lenen voor een periode van vier weken. Deze camera's registreren beweging en maken foto's van de dieren die je tuin bezoeken. Na afloop van de periode worden de beelden geanalyseerd en ontvang je een rapport met informatie over de waargenomen dieren. Ook ontvang je tips om je tuin nog aantrekkelijker voor hen te maken.
Een wildcamera is niet alleen leuk om mee te werken, maar levert ook waardevolle data op. Wageningen Universiteit en de Zoogdiervereniging gebruiken de beelden om te onderzoeken waar zoogdieren zich ophouden in stedelijke gebieden. Deze inzichten helpen om stedelijke natuur beter te beschermen en te versterken. Voor deelnemers biedt het bovendien een bijzondere kijk op de natuur vlakbij huis.
Verrassende ontdekkingen
Veel deelnemers zijn verrast door de dieren die ze in hun tuin ontdekken. Sommigen ontdekken een eekhoorn die al jaren onopgemerkt bleef, terwijl anderen onverwacht bezoek krijgen van een vleermuis. Deze verrassingen maken mensen enthousiast om hun tuin verder te vergroenen. Een groener tuinontwerp trekt namelijk meer dieren aan en helpt insecten zoals bijen en vlinders. Het resultaat is een tuin vol leven die niet alleen nuttig is, maar ook mooi en rustgevend.
Deelnemer Sijmen Schoustra vertelt: "Meedoen aan het project heeft ons inzicht gegeven en op een onverwachte en leuke manier meer geleerd over een fijne leefomgeving voor (zoog)dieren. Zo willen we de toegankelijkheid van de tuin verbeteren. Denk aan een poortje voor egeltjes."
Groene tuin
Een groene tuin biedt voordelen voor iedereen. Vogels en egels helpen om bladluizen en slakken onder controle te houden. Insecten zoals bijen en hommels zorgen voor de bestuiving van fruitbomen en bloemen. Bovendien biedt een groene tuin natuurlijke schaduw en verkoeling op warme dagen, terwijl het regenwater beter kan afvoeren dan verharde oppervlakken. Zo draagt vergroening ook bij aan het verminderen van hittestress en wateroverlast in stedelijke gebieden.
Steun van Triodos Foundation
Met de steun van Triodos Foundation heeft Wild in je Achtertuin een stevige basis gekregen. Nu wordt gewerkt aan het uitbreiden van samenwerkingen met tuincentra om het project verder te laten groeien. “De steun van Triodos Foundation is cruciaal,” zegt Rob Janmaat. “Hierdoor kunnen we het project naar een hoger niveau tillen en samenwerken met zowel lokale als landelijke partners. Het plan is om het project in 2025 voort te zetten, zodat we in het voorjaar nog meer bijzondere beelden kunnen verzamelen.”
Triodos Foundation steunt projecten die bijdragen aan een groenere, duurzamere wereld. Wild in je Achtertuin sluit hier perfect op aan. Het project combineert bewustwording met concrete acties die biodiversiteit versterken. Door mensen op een laagdrempelige en speelse manier te betrekken, wordt niet alleen de natuur geholpen, maar ook de band tussen mens en milieu versterkt. Lees hier hoe je kunt bijdragen aan projecten die zich inzetten voor onze natuur en biodiversiteit.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.