Samen met deze dieren gaan de kinderen aan de slag om plastic en vreemde voorwerpen uit het water te vissen, zodat Pad weer kan genieten van de zon die in de vijver weerspiegelt.

Ontmoet de dieren

Tijdens hun avontuur ontmoeten de kinderen Mier en Eekhoorn, die op een speelse manier de verschillen tussen natuurlijke en kunstmatige elementen bespreken. Belangrijke thema's zoals de kringloop van het leven in het bos komen aan bod. Mier leert de kinderen ook hoe hij herinneringen aan het bos meeneemt op zijn reis naar een plek zonder natuur.

Het verhaal eindigt met een feest, georganiseerd door Eekhoorn. Maar als Spitsmuis steeds meer plastic verzamelt en verandert in een 'plastic monster', krijgen de kinderen een confronterende blik op de gevolgen van afval. Uiteindelijk moeten ze zelfstandig hun weg terugvinden, wat hen een gevoel van verantwoordelijkheid en eigenaarschap geeft.

Creatieve workshops voor iedereen

Na de voorstelling worden de kinderen verdeeld in drie leeftijdsgroepen voor interactieve workshops:

  1. Jongste groep (4 tot 6 jaar)
    Deze groep bouwt onderkomens voor de dieren uit de voorstelling met natuurlijke materialen zoals klei, schelpen en takken. Dit stimuleert hun creativiteit en natuurbeleving.
  2. Middelste groep (7 tot 9 jaar)
    Hier nemen de kinderen de rol aan van een dier en verkennen ze via beweging wat dat dier nodig heeft in zijn leven. Dit leidt tot een speelse inleving in de natuur.
  3. Oudste groep (10 tot 13 jaar)
    In deze workshop maken kinderen mobiles van plastic en natuurlijke elementen, waarbij ze de balans tussen natuur en afval onderzoeken. Dit roept de vraag op of harmonie tussen plasticgebruik en de natuur mogelijk is.

Tijdens alle workshops reflecteren de kinderen op wat ze hebben geleerd in de voorstelling en denken ze na over vragen zoals: "Weten dieren wat afval is?" Dit bevordert diepgang en betrokkenheid.

Doorontwikkeling van het programma

Tijdens de pilot is het programma verder verfijnd. De focus ligt op het voorkomen van overweldiging bij kinderen door de problemen rond afval en klimaat, terwijl ze toch handvatten krijgen om hierover na te denken. Het doel is dat kinderen het gevoel hebben dat ze, hoe klein ook, een verschil kunnen maken. Voor de jongste kinderen was de realisatie dat dieren geen afval achterlaten al een belangrijke les.

Subtiele veranderingen werden in elke voorstelling geïntroduceerd, zoals het begrip ‘stil leven’ dat Mier gebruikt om afval te beschrijven. Dit leidde tot gesprekken over hoe dit 'stil leven' past in de natuurlijke wereld.

Positieve evaluatie

Hoewel er geen gelegenheid was om kinderen direct naar hun ervaringen te vragen, spraken hun enthousiasme en betrokkenheid tijdens de voorstelling en workshops voor zich. Ze hielpen actief mee en dachten mee over oplossingen voor de plasticproblematiek. De Natuurkamer ontving een overvloed aan positieve reacties van zowel kinderen als ouders, die de aandacht voor natuur en de filosofische insteek waardeerden.

Theater Mier wil de voorstelling heel graag opnieuw in het park brengen, zodat nog meer kinderen kunnen deelnemen. Ook Vuilnisoproer was onder de indruk van de professionaliteit van het team en de originaliteit van de workshops.

Succesvolle promotie

De promotie voor Boswild heeft geleid tot groot succes, met vijf van de zes voorstellingen volledig uitverkocht of zelfs overboekt. In eerste instantie kwam de kaartverkoop langzaam op gang, maar gerichte aanvullende promotie, waaronder advertenties en persoonlijke bezoeken aan buitenschoolse opvangen, zorgde voor een aanzienlijke stijging van het aantal bezoekers. Ondanks dat kortingen de inkomsten iets verlaagden, werd het programma zeer goed bezocht en ontving het veel positieve feedback. Boswild heeft bewezen een waardevolle ervaring te zijn die kinderen niet alleen vermaakt, maar ook bewust maakt van hun rol in de natuur en de wereld om hen heen.

Met de succesvolle afronding van de pilot-editie in Amsterdam groeit de vraag naar meer uitvoeringen. Er worden mogelijkheden verkend in andere stadsdelen, zoals Amsterdam Oost bij het Flevopark. En er is interesse vanuit Almere en steden als Utrecht en Den Bosch.