Futureproof is een initiatief van Starters4Communities, Social Impact Factory, Fawaka Ondernemersschool en Social Enterprise NL. Met de Futureproof programma’s willen zij sociaal ondernemerschap voor alle Nederlandse jongeren toegankelijk maken. Met het programma krijgen jongeren (in de leeftijd van 16-27 jaar) de kans om op een ondernemende wijze maatschappelijke impact te maken, gedreven door hun eigen talent en motivatie. Die frisse blik en intrinsieke motivatie blijken de perfecte ingrediënten voor een impactvol project.
Iedereen Futureproof
De Futureproof programma’s worden o.a. aangeboden voor op school (voortgezet onderwijs, MBO, HBO en WO). Voor jongeren die zich buiten school of studie om willen ontwikkelen in sociaal en duurzaam ondernemerschap is er Futureproof Do It Yourself in vijf steden in Nederland en het Futureproof Online programma.
In alle Futureproof programma’s werken de deelnemers aan ondernemende oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. In teams ontwikkelen zij duurzame of sociale producten en diensten (start-up track), of werken aan een vraagstuk bij een sociale onderneming (support-track). Deelname aan alle programma's is gratis.
Futureproof maakt deel uit van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT). MDT is voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar een ontdekkingsreis naar de beste versie van zichzelf. MDT biedt hen een kans om nieuwe talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, mensen te ontmoeten die ze anders niet snel zouden tegenkomen en keuzes te maken voor de toekomst.
Een springplank voor veranderaars
Binnen het Futureproof programma staan doen en ervaren centraal. In de praktijkgerichte trainingsprogramma’s ontwikkelen jongeren zowel soft skills als hard skills. Ze werken aan persoonlijk leiderschap (waar liggen mijn kwaliteiten en valkuilen), leren werken volgens de design thinking methode (peilen van behoeftes, bouwen van prototypen en conclusies trekken uit experimenten) en oefenen met het pitchen van hun idee.
Tijdens het Do It Yourself programma volgen de deelnemers in 17 weken workshops, werken aan challenges en praktijkopdrachten en krijgen coaching. Het programma wordt afgesloten met een slotevent waarbij uit elk van de deelnemende steden één team hun impactproject mag presenteren voor het publiek en een jury.
Vorige maand presenteerde alweer de tweede lichting deelnemers de ideeën waar zij de afgelopen maanden samen keihard aan gewerkt hebben. In korte tijd zijn er niet alleen mooie ideeën ontstaan, maar ook prototypen ontwikkeld en getest, is er contact gelegd met eventuele partners en wordt hier en daar zelfs al gepolst wanneer het product besteld kan worden. De deelnemers hebben duidelijk geleerd hoe ze hun idee over de (digitale) bühne brengen want het enthousiasme spat van het scherm.
Blik op Diversiteit
De grote winnaar is het project Blik op Diversiteit. Saeeda, Raïesa en Luca uit Almere hebben met Blik op Diversiteit een tool ontwikkeld die helpt de dialoog over diversiteit op gang te brengen onder middelbare scholieren. Aan de hand van een set dilemma en dialoog kaarten (letterlijk verpakt in een blik) krijgen de scholieren in groepjes een uit het leven gegrepen dilemma voorgelegd. De dialoogkaarten helpen het gesprek op gang te brengen en stimuleert hen persoonlijke ervaringen te delen. De tool kan worden ingezet tijdens de mentorles en biedt docenten zo een hulpmiddel om meer uit deze tijd te halen.
Raïesa vertelt:
‘’Als ik terugdenk aan mijn middelbare schooltijd denk ik meteen aan de groepsvorming binnen de klas. Ik had nooit echt het idee dat iedereen elkaar begreep en dat er echt de moeite werd genomen om elkaar te begrijpen. En juist dat onbegrip leidde tot onrust en ongelijkheid.
Het is ook niet niks, een groep van 25 jongeren die bewust en onbewust op zoek zijn naar hun rol in de maatschappij. Hoe ga je om met die verschillen in de klas en daarbuiten? De mentorles kan een belangrijk moment zijn om te werken aan zelfreflectie en groepsgevoel. Maar als wij terugkijken naar onze mentorlessen, dan ging dat er iets anders aan toe en werd de mentorles meer gezien als een chill uurtje.’’
De grote wens van Saeeda, Raïesa en Luca is het onderwijs inclusiever maken. Raïesa legt uit hoe er met de tool gewerkt wordt: ‘’Na de dialoog kijken de scholieren een video van een rolmodel over het thema waartoe het zojuist besproken dilemma behoort. Zo worden ze op een persoonlijke en interactieve manier bewuster van diversiteit en ontwikkelen soft skills als open communicatie en inlevingsvermogen.’’
Triodos Foundation steunt Futureproof
De Futureproof DIY, VO en MBO programma’s worden mede mogelijk gemaakt door Triodos Foundation.
Inmiddels hebben er al 29 Futureproof programma's gedraaid waarbij 589 wereldverbeteraars zijn opgeleid. Na de zomer starten er weer verschillende Futureproof programma’s. Ben je enthousiast geworden en wil je zelf deelnemen of ken je een wereldverbeteraar in spe? Klik dan hier voor een overzicht van alle programma’s.
Op de hoogte blijven van alle impactprojecten? Volg Futureproof dan op LinkedIn of Facebook.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.